Манолова: Хората умират по улиците, а пари за здраве няма

Булфото
share

Хората умират по къщите и на пътя. Здравната реформа представлява хаотични действия на три последователни министри, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Предстои закриване на общински болници, които не могат да издържат на битката с неограничения бюджет. Пациентите се превръщат във втора категория, поради това, че са се родили в отдалечени места. Може ли в 21 век в една европейска страна да има хора, които да са лишени от здравни грижи, каза Манолова.

Парите не стигат и за лекарства, допълни тя. Манолова попита дали ще се стигне до ситуацията, когато фалираха аптеки, защото няма пари за лекарства.

Истината, която признава и здравният министър е, че за да се осъществи реформата са необходими 150 млн. лв., а са налични 75 млн. лв. "Системата е в критично състояние, категорична бе червената депутатка.

Парите не стигат и за трансплантации и за лечение на деца в чужбина. "Едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ беше, че няма да има недофинансирана трансплантация", припомни Мая Манолова.

Вие оставихте, г-н вицепремиер Симеон Дянков, здравеопазването под черта, заключи депутатката от левицата.

Водещи новини

Още новини