НЗОК: Трябва актуализация на бюджета (видео)

share

Най-малкият недостиг - около 1 300 000 лева, е в доболничната помощ. Следват денталната медицина, фонд медикаменти и т.н. Това каза на пресконференция денс д-р Румяна Тодорова, председател на НЗОК.

Изпълнението на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания към август очертава прогнозен недостиг на средства към 31 декември 2013 г. в размер на общо 108 041 674 лв. Към 31 юли приходите на НЗОК са изпълнени на 50.8%, от които здравни вноски в размер на 46.4%. Разходите общо на НЗОК към 31 юли са 60%. Ето от къде идва дефицитът, посочи Тодорова.

Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания в извънболничната помощ за специализирана медицинска помощ са в размер от 1 352 000 лв. Недостигът за лекарствени продукти се очертава в размер от 34 504 000 лв. Недостигът за денталната помощ е в размер на 6 997 000 лв. В болничната медицинска помощ прогнозният недостиг се очертава в общ размер от 361 167 00. За медицински изделия недостигът е в очакван размер от 11 447 000 лв.

Дали бюджетът на касата е балансиран, аз ще се върна на темата за онкопрепаратите, когато са дошли в касата. В края на годината касата изплаща 116 милиона лева за тези препарати. Лечението става все по-модерно, животът на онкоболните напоследък се удължава, влизат нови препарати. Това се нарича "изчисление на риска", но това у нас не е познато, заяви д-р Тодорова.

Какви хора се отчитат по скъпата пътека? По клинична процедура 5 те би трябвало да плащат само лечението си. По 298 пътека би трябвало да попаднат само тежките заболявания, ще видим дали не се злоупотребява с това, защото по нея има най-много лекувани. До момента такива анализи не са правени и не мога нищо конкретно да кажа, заяви шефът на НЗОК.

Тя прочете писмо на онкоболен, в което той казва, че не му е направено последното вливане, болницата искала пари. Ние плащаме онколекарствата на болниците, каза д-р Тодорова. Смятате ли, че касата трябва да постави хора в тези 30 болници, които лекуват онкоболните, за да ги следят? Касата не може да се занимава с качество на обслужването, можем да направим проверка, но не и санкции. С качеството се занимава медицински одит.

Направленията на джипитата не стигат, защото ТЕЛК ги праща при тях, онкоболните също са изпратени при тях, добави д-р Тодорова, като уточни, че това са наблюденията й от около два месеца.

Тежък организационен проблем има касата. Служителите на касата са държавни служители, а консултантите не са държавни служители. Това има връзка с безредието в системата. Защо служителите на касата трябва да са държавни? Има секретарки, които получават по 1300 лева заплата, а лекар-контрольор - 900. В Районните каси лекарите вземат по 600 лева заплата. законът е така структуриран, че аз не мога да направя нищо, каза Румяна Тодорова. Как да мотивирам аз лекарите, попита тя.

Въпросът с контрола е сложен от кадрова и организационна гледна точка. Имаме вече Районни здравни каси, които са останали само с по един лекар и ако той излезе в отпуска, проверка ние вече не можем да направим. на хартия всичко е перфектно. Анализът обаче трябва да бъде на качествено ниво и чак тогава да се отиде на контрола.

С електронното здравеопазване може да се осъществи този контрол. Трябва да се стартира изработване на електронни карти.

С възможно най-малък дефицит е важно да завършим тази година, депутатите трябва да коригират бюджета на касата. тежка ще е следващата година, защото имаме плащания, които не можем да спрем, каза шефът на здравната каса.

Водещи новини

Още новини