НЗОК спря методиката за плащането на медицинските изделия

  • 29 юли 2013 17:54

  • 1432
  • 0
НЗОК спря методиката за плащането на медицинските изделия
©

Здравната каса спря скандалната методика, с която се определяше стойността, до която институцията заплаща за медицинските изделия, съобщиха от Българската асоциация за закрила на пациентите. С въпросната методика се нарушават правата на здравноосигурените лица, тъй като те са принудени да се примирят с най-евтините изделия на пазара, които в повечето случаи не са качествени, допълват специалистите.

Причината е, че по силата на методиката касата заплаща само евтините изделия, а когато пациентът има желание да му се имплантира по-качествено, му се отнема правото да доплати за него, и е принуден да си го закупи изцяло.

Това обаче не е по джоба на всеки, допълват от асоциацията, от която ще поискат от следващата година в списъка с изделия, които касата покрива, да бъдат добавени и нови. Към момента от около 25 хиляди медицински изделия Касата заплаща 16, обяви пред Дарик председателят на асоциацията Пламен Таушанов.

Идеята на методиката според бившия шеф на Касата, който я е въвел - д-р Пламен Цеков, е била от една страна да се направят икономии за институцията, а от друга - да е по-добре за пациента, обясни Таушанов. Нито едно от двете обаче не се случило.

„Нито от стендовете, нито от ортопедичните стави ние поевтиняваме това, което трябва да плаща касата. По-важният въпрос е, че по тази методика ние лишаваме пациента от правото да си избира медицинското изделие, лишаваме и лекаря от възможността да го консултира и да му предложи по-качествено, защото всичко извън тази цена, касата не го плаща. Тоест, пациента няма опция да използва реимбурсация от страна на касата, което е негово право, и фактически ние го принуждаваме да използва само това, което е по-евтино, но не е ясно дали е качествено. А ако иска качествено, ще трябва изцяло да си го заплати", добави експертът.

На заседание на Надзорния съвет на касата станало ясно, че до края на август управителят на институцията ще трябва да предложи нова методика, в която да бъдат преодолени слабостите на старата, и която да позволи на пациентите да използват качествени медицински изделия.

„И още нещо, което изобщо няма в тази методика, а ние ще искаме да има, е да се увеличи номенклатурата от изделията, които да се заложат за догодина, които да бъдат заплащани. Сега имплантанти, гвоздеи и много други неща не са платени. Няма разумен човек, загрижен за пациентите, който да не иска това да се случи. По този начин първо тези изделия няма да бъдат изцяло заплащани от пациентите, а второ - касата по някакъв начин ще контролира този процес, тъй като сега всичко, което не е по каса, тя не го контролира. Кой да го контролира? Министърът? Или Медицинският одит? Това е абсурд", категоричен е Таушанов.

Той заяви, че е загубена повече от половин година ценно време да се вникне в предложенията, и да се вземат предвид опасенията, които пациентските организации са изразили, за да се спре тази методика на още по-ранен етап.

Последвайте канала на

Novini.bg
1432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини