Десислава Атанасова: Непрекъснато ни притискат да плащаме лекарства

share

Над 300 000 са болните от онкологични заболявания в България. Това заяви пред БТВ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Започнахме изграждането на модерни центрове за диагностика и лечение, а със 148 млн. лв. за апаратура, които ще дойдат от европейските фондове ще се осигури подобно лечение. 13 лечебни заведения ще се възползват от този проект в цяла България, уточни Атанасова.

Всяко едно заболяване, ако бъде диагностицирано навреме може да се преодолеят последиците. Наскоро стартира и проект, който ще се концентрира върху превенцията на рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво на стойност от 20 млн. лв. Тя призна, че си прави профилактичен преглед на всеки 6 м.

Тя отрече, че има поскъпване на лекарствата за онкоболни и дори показа справка от Позитивния лекарствен списък, от която е видно, че тенденцията дори е обратна. Това беше спекулация подета от в. „Дума“, каза Атанасова. Тя призна за проблеми само с два медикамента - „Петфлоурацил“, където е имало проблем с производителя и доставчика, „Оксиплатин“, за който предстои доставка в най-скоро време.

Проблеми трупани от 20 г. не могат да бъдат решени за един мандат, каза Атанасова и даде за пример, че откритите през уикенда реновирани отделения в Търговище са в болница, където не е правен ремонт от построяването на лечебното заведение през 1964 г.

През 2013 г. са отделени 3,4 млрд. лв, което е най-голямата отпусната сума за здравеопазване. Ние търсим допълнително финансиране и от ЕС. 6,5 млн. лв. например струва проект за обучение на „Спешна помощ“, припомни министърът.

Колкото пари се съберат от въведената 8% здравни осигуровки е добър основен пакет услуги, заяви Атанасова. Непрекъснато има натиск за това да се плащат повече лекарства и да се обслужват по-добре клиничните пътеки и медицински изделия. За първи път обаче лекарствата и медицинските изделия се договарят от НЗОК, припомни Атанасова. В момента под 1 млн. българи са здравно неосигурените българи, в което влизат обаче и трайно напусналите България наши сънародници. За социално слабите има изработен механизъм и тяхното лечение се поема от държавата, потвърди здравният министър.

Десислава Атанасова потвърди, че забраната за тютюнопушене ще остане независимо от натиска на собствениците на заведения. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков са заплашили с оставка, ако рестриктивния режим бъде либерализиран.

Каквото и държавата да направи да ограничи ранната бременност в малцинствените групи, без подкрепа от техните семейства не можем да се справим, заяви Атанасова. Тя съобщи, че отново с европари ще се информират малцинствените групи за рисковете от ранната бременност. Опитваме се да влагаме много средства за преодоляване на демографската криза. На изчезване са и педиатрите в страната, каза Атанасова.

Водещи новини

Още новини