Д-р Брънзалов: Вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие без електронен подпис

БНТ
share

Вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие без електронен подпис. Личните лекари обаче все още нямат достъп до централизирана система, чрез която да видят досието на пациентите си, съобщи в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"До този момент общопрактикуващите лекари имаха достъп само за тези пациенти, които са в тяхната листа и относно документите, които те са издавали, и то не всички. Имам предвид - талони за консултация, изследвания за хоспитализация, дали е хоспитализиран. Все още нямаме обратна връзка, когато епикризата при престой в болнично заведение е в електронен вид".

Има политическо обещание личните лекари да получат достъп, за да се знае какво се случва с пациентите им, но нещата за пореден път се бавят.

НЗОК ще известява чрез SMS и Viber пациентите за лекарствените протоколи

"Най-добрият контрол е от страна на пациента. Българският лекарски съюз няма контролни функции, вие можем да даваме експертни становища, но тези политически решения се взимат на друго място", коментира д-р Брънзалов.

Бюджетът за аптеките, които изпълняваха така наречените безплатни рецепти приключи към края на юли - според д-р Брънзалов причината е, че не е направен точен анализ кои да са тези лекарства и как ще се процедира с тях.

"Един министър няколко пъти им обърка бройката, даже в студио. Доведе до там, че парите, които фармацевтите получаваха за изпълнение на безплатните рецепти, свършиха. Предоговориха се клаузи от страна на Българския фармацевтичен съюз и на Националната здравноосигурителна каса и се фиксира цената за изпълнение на рецепта да бъде не повече от 15% от стойността на медикамента. Аз съм напълно съгласен, защото ако рецепта, при която медикаментът струва хиляда лева, нещо се обърка, каква отговорност носи фармацевтът? Пациентът ще си го вземе, какво като струва 3 лева".

По думите му обаче мярката е била недомислена, защото в списъка с безплатни медикаменти са попаднали такива, които често ги няма в аптечната мрежа.

"Този списък, така въведен, чисто политически, не беше съгласуван с експертите както трябва".

Водещи новини

Още новини