НЗОК свърши парите за безплатните лекарство

  • 21 август 2024 10:46

  • 118
  • 1
НЗОК свърши парите за безплатните лекарство
© Novini.bg/ Canva

НЗОК свърши парите за безплатните лекарства. Припомняме, че през април в сила влезе промяна, която гарантираше, че 56 медикамента ще са изцяло безплатни за пациентите.

Сега аптеките ще трябва да чакат септември, за да се отвори резервът и да се извадят оттам парите за този разход. Това става ясно от решенията и стенографския протокол на последното заседание на надзора на НЗОК, което беше преди седмица, пише в. „Сега“.

Тази година в бюджета на НЗОК има заложени около 36,2 млн. лв. за обработка на рецепти с безплатни лекарства. По стария регламент аптеките получаваха по 5 лв. на такава рецепта.

Нито един лекар не работи с НЗОК по Южното Черноморие

От април обаче по искане на Министерство на финансите голяма една определена група от лекарства станаха безплатни за пациентите. Заради това рецептите за безплатни лекарства са с 210% ръст от 1 април насам, а това на свой ред увеличи значително парите, които касата плаща на аптеките за обработка на такива рецепти.

До края на юни са платени 25,6 млн. лв., което е над 70% от бюджета за това перо.

На заседанието и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров съобщава, че има случаи, в които един пациент получава осем безплатни лекарства на осем отделни рецепти.

За всяка от тях съответната аптека получава по 5 лв. при доста по-ниска стойност на самите лекарства.

За да се овладеят разходите, от 1 юли бе договорен нов начин на заплащане за тази дейност - аптеката вече получава 15% от стойността на лекарствата. Това обаче не бе достатъчно да се овладее преразходът.

През юли аптеките са заявили 8,4 млн. лв. за рецепти, изпълнени в периода 16 май - 15 юни.

Така към 1 август за плащане на рецепти са останали 2,2 млн. лв., а за втората половина на юли касата дължи 3,6 млн. лв. Тази сума обаче не може да бъде платена, тъй като вече е налице недостиг на средства в размер на 1,4 млн. лв.

По закон НЗОК може да отвори резерва, за да покрие недостига, след 1 септември. Затова и аптеките ще получат парите си до средата на следващия месец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
118 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 11:58

1
Но продължава да събира и продава вашите лични данни.

Добави коментар

Водещи новини