Трансплантирани пациенти са принудени да плащат животоподдържащите си лекарства

share

Животоподдържащи лекарства, които ежедневно се взимат от трансплантираните, вече ще им струват над 100 лв. всеки месец. Причината е, че в позитивната лекарствена листа е включен заместител на оригинала с по-ниска цена. Така здравните власти плащат нея, а за да продължат болните с оригиналните медикаменти, трябва да покриват разликата от джоба си, съобщи ТВ 7.

Безплатен за трансплантираните вече ще е генеричен продукт, внасян за първи път у нас от Македония. Той е с по-ниска цена и според правилата здравните власти ще покриват него. Включването в позитивната листа на лекарството заместител е изненада и за лекарите. Те не познават неговото действие и се въздържат да го препоръчат, макар че е безплатен.

Лекарите казват, че пациентите нямат алтернатива и трябва да доплащат, за да не се стигне до последици и отхвърляне на орган. От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания не са против включването на генерични медикаменти, но и не искат да използват трансплантираните като опитни мишки, когато са нови за нашия пазар.

Пациентите се надяват грешката да бъде поправена, за да не им се налага да плащат, за да продължават да живеят.

Водещи новини

Още новини