Областният кризисен щаб по здравеопазване в Ловеч предприема мерки за ускоряване на имунизационния процес

GettyImiges
share

Мерки за ускоряване на имунизационния процес и обхващане на населението с ваксини срещу COVID-19 е очертал Областният кризисен щаб по здравеопазване, съобщават от областната администрация. Обсъдени били възможностите за повишаване обхвата на имунизираните лица и участието и взаимодействието на институциите в този процес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Според набелязаните мерки кметовете и кметските наместници на населените места е необходимо да представят списък на трудноподвижни/инвалидизирани лица, заявили желание за ваксинация. Предстои да бъдат организирани срещи с представители на клубовете на инвалида и на пенсионера и на читалищата, за да се проучи желанието на възрастните за имунизация и се организират мобилни екипи за обхващането им. Кметовете на общини, които имат назначени здравни медиатори, трябва да разпоредят срещи с населението в райони с концентрирани малцинствени групи и да проведат информационна кампания.

Новите сертификати за ваксинация достъпни от 4 юни

На Регионалното управление на образованието в Ловеч е възложено да проучи желанието за ваксиниране на персонала на учебните заведения и детските заведения, както и на ученици на 16-18 години.

Всички общински и държавни структури в областта трябва да предоставят списъци на желаещи да се ваксинират лица, работещи в тях, и на техните семейства, както и на персонала и потребителите на социалните институции и услуги резидентен тип.

Друга мярка е Областна администрация, чрез обединенията на работодателите, да изиска списъци на желаещи за имунизиране лица от предприятия и фирми, които да бъдат обхванати чрез мобилни екипи или в съответните временни имунизационни пунктове по населени места с оглед непродължително отсъствие от работния процес.

На срещата е станало ясно, че към 31 май т. г. са поставени общо 19 347 дози ваксина, с първа доза са 11 922-ма и с втора - 7425. По информация на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Анета Винева за първите две дни от юни има близо още хиляда имунизирани. Според нея обаче общият процент на обхванатото население в Ловешка област е 20 и е далеч от това, което е нужно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини