Доц. Ангел Кунчев разкри ще станат ли задължителни ваксините срещу COVID-19

Кадър: БТВ
share

Има проблем с ваксинацията. Трябва да мотивираме хората, да ги накараме да разберат, че това е начинът да излезем от кризата. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в фира на БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

В старчески дом в Бургас има ново огнище на COVID-19.

На въпрос дали ваксините срещу COVID-19 ще станат задължителни у нас, доц. Кунчев заяви: „Ваксините ще останат безплатни и незадължителни. Вижте обаче какво става в старческите домове. Служителите, които влизат, ако не са ваксинирани, представляват риск за възрастните хора. Затова ще препоръчаме да го направят“, разясни той.

България ще ваксинира и с векторната "Янсен". Пускат "зелени коридори" и по Великден

Доц. Кунчев отново подчерта, че страничните ефекти от ваксините са много малки на фона на ползите, които носят. „Честотата при тези нежелани реакция е такава, както и без ваксини“, изтъкна националният здравен инспектор.

„Правилна стъпка е да дадем възможност на хората да се ваксинират и при личните лекари, след което да си получат сертификата“, посочи доц. Кунчев.

„България е в добра ситуация, защото падна средната заболеваемост от останалите европейски страни. Продължаваме да вървим надолу. Средната заболеваемост падна под 350 на 100 000. Важно е по време на Великденските празници да пазим мерките и да не се отпускаме“, предупреди той.

От думите му стана ясно, че по-късно днес ще бъдат оповестени правилата, по които ще се влиза в страната ни във връзка с началото на туристическия сезон.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини