Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

share

Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Този механизъм служи за обосновка на много клинични проучвания по света на различни щамове на БЦЖ бактерия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това каза в сутрешния блок на БНТ имунологът доц. д-р Велизар Шиваров.

На въпрос за новината, че Русия разполага с ваксина срещу COVID-19, той подчерта, че за руската федереция не важат изключително строгите регулациите, валидни за САЩ и страните от ЕС.

CNN: САЩ отказа на Русия за общата ваксина на COVID-19

"Една уважаваща себе си държава би следвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Ако руската страна иска да публикува и покаже част от данните, с които е регистрирана тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия, някакъв вид оценка. Едно от изискванията за това е това проучване да бъде регистрирано в международна база данни", обясни имунологът.

Доц. Шиваров допълни още, че разработването на ваксина в САЩ е в трета фаза. От медицинска гледна точна два са основните фактори, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините, каза д-р Шиваров в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.

"Рано е за допълнителен витамин D. Нека се наслаждаваме на слънчевите лъчи максимално дълго. Поне до края на октомври ще има достатъчно слънцегреене", препоръча той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини