Започват да се прилагат новите правила за безопасност за лекарствата

Pixabay
share

От днес започват да се прилагат нови правила за безопасност на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, съобщава БНР.

Производителите ще трябва да поставят по-сложен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката. Аптеките - включително продаващите онлайн - и болниците ще трябва да проверят автентичността на медикамантите, преди да ги отпускат на пациентите. 

"Не се занимаваме ние с това. Ние не поръчваме системите, не поръчваме четците, не ги монтираме. Нашият мениджър се занимава."

"Ние въобще не знаем кога ще донесат останалите два. Монтираха един. Лека-полека ще монтират и останалите. Не мисля, че системата е лоша, но много трудно ще бъде въведена в България."

"Ами, добра е системата, разбира се. Засега не създава затруднения. То трябва да има цял софтуер, нов, не е само четецът. Софтуерът не е закупен още, нали има шест месеца срок."

"До известна степен системата ще усложни работата, но пък ще е по-коректно, няма да има измами, злоупотреби. Трябва всичко да е направено по тази система и да минава през където трябва - НАП и другите."

"Ние сме готови като оборудване, за цялата верига. Откакто излезе регламентът, собствениците започнаха да се подготвят. След като нещо е решено на европейско ниво, нали все пак сме в Европа."

"Това е много добре за пациентите. Не знаем какво пием много често", споделиха аптекари и пациенти. 

Новите правила са в съответствие с европейската Директива за фалшифицираните лекарствени продукти. Наличните лекарства, произведени преди 9 февруари 2019 г., ще се продават до изтичане на срока им на годност. Здравното министерство увери, че няма да налага санкции на аптеките и им се дава 6-месечен гратисен период за снабдяване с четци и свързване със системата за верификация.

Водещи новини

Още новини