Е-системата за следене на лекарствата ще заработи най-рано през май

  • 23 март 2019 13:38

  • 467
  • 1
Е-системата за следене на лекарствата ще заработи най-рано през май
© Pixabay

По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата у нас вече трябваше да съществува. Процесът обаче се бави, съобщава bTV.

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане наредбата, която казва кой, как и в какъв срок ще докладва чрез системата количествата лекарства по Здравна каса, които внася, продава в страната или пък изнася.

Системата ще се администрира от Агенцията по лекарствата и ще генерира списък с недостигащите у нас. За тях износът временно ще се спира.

Обществена поръчка за изграждане на системата не е обявена. Здравните власти твърдят, че се справят със собствени сили и обясняват, че при нужда от надграждане ще похарчат не повече от 300 000 лв. 

В момента системата се тества. Информация в нея трябва да подават всички играчи на пазара, за да е ясно кой колко лекарства е внесъл, продал в страната или пък изнесъл. При старта на системата ще се подават данни за шест месеца назад, за да могат да се изчислят първите дефицити на медикаменти.

"Ако аптеката не е разполагала със софтуер, тя няма как да подаде такава информация и това може би ще е един от проблемите", твърди Светослав Крумов от Фармацевтичния съюз.

Търговците трябва да са технически обезпечени, да разполагат с нужните системи и с електронен подпис. Процесът по изпращане на данните ще да бъде атоматизиран. Обмисля се как да се унифицира информацията за лекарствата, за да не настане хаос.

"Това, което ние със сигурност ще искаме да бъде допълнено в наредбата, е защитата на данните", заяви Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

Данните ще бъдат криптирани и достъп до тях ще имат само оторизирани лица с електронен подпис, уверява здравното министерство. През март и април ще бъдат провеждани тестове, обучения и срещи със заинтересованите страни.

"Прозрачността,  обученията, които ще бъдат направени, ще бъдат толкова, че според мен няма да се компрометира началото на въвеждането на информацията", увери зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Системата ще заработи най-рано през май. Ще изчислява недостига на лекарства и всяка седмица ще генерира списък със забранените за износ. Първият списък би трябвало да е готов най-рано в края на юли.

Последвайте канала на

Novini.bg
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ужас

2019.03.23 | 13:51

1

Щели да похарчат още 300 000.

Добави коментар

Водещи новини