Станишев: При нас лекарствата паднаха с 30 – 40%

share

"Обясненията на здравния министър за цените на лекарствата са доста цинични", това каза Сергей Станишев, лидер на БСП, по повод телевизионното интервю на д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването. По този повод Сергей Станишев припомни, че БСП и Коалиция за България искат оставката на здравния министър.

„Бях предизвикан от неговото поведение и обяснение в ефира на една телевизия днес, където той обясняваше, че цените на лекарствата са високи, защото сме били малък пазар. Наложи се да припомня, че такива обяснения са доста цинични, предвид политиката, която води неговото правителство, и той лично. По време на нашия мандат, след въвеждане на нови правила, референтни цени и създаване на нови механизми на търгове, цените на лекарствата паднаха с около 30 – 40% в рамките на мандата. През последните две и половина години се качиха с между 30 и 40%. Някои лекарства се оскъпиха многократно и това не е случайност, а е резултат, първо, на липса на контрол от страна на държавата и второ, на нови правила, които те въведоха, като децентрализираха търговете на лекарства”, каза Сергей Станишев.

По думите му - днес на един пазар, макар и не толкова голям, където можеха да се намаляват цените в резултат на правилото за референтни цени и в резултат все пак на мащаба, управляващите създадоха няколкостотин мини пазара. „Всяка болница отделно си поръчва лекарствата, това отваря и пътища за корупция и освен това по същество е източване на обществен ресурс”, посочи той.

Водещи новини

Още новини