Свалят цените на лекарствата

  • 26 февруари 2012 06:43

  • 2414
  • 9
Свалят цените на лекарствата
©

Здравният министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование събира утре фармацевтичните производители и ще преговаря с тях за поевтиняване на лекарствата, отпускани от НЗОК безплатно или с намаление. Това съобщи самият Константинов пред Дарик радио вчера и уточни, че това е станало по настояване на премиера Бойко Борисов. Според изчисленията му по пътя на преговорите цената може да бъде свалена до 50-100%.

„Трябва да започне договаряне, касата е активен участник на пазара и напълно основателно може да каже: Ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки”, подчерта министърът. Той добави, че в петък е разпоредил тотална ревизия на здравната каса за лекарствената й политика.

„Установявам, че НЗОК реално не е договорила, макар че може и да е започнала процедура, но реално не е договорено сваляне на цената на нито един медикамент”, посочи Константинов. Той изтъкна факта, че в условия на икономическа криза много сектори на бизнеса се свиват, но този с лекарствата процъфтява. По думите му, след като фармацевтичните производители просперират, е напълно закономерно точно в този момент те да направят отстъпки и така цените да паднат.

Здравният министър посочи, че съществуват три варианта за поевтиняване на медикаментите. Според него едната от възможностите е силово налагане на производителите на по-ниски цени, втората е намаляване на ДДС върху лекарствата, а третата е въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с НАП, за да се следи какви обороти прави всяка една от тях.

ДДС върху лекарствата няма да бъде намален, заяви обаче вчера премиерът Бойко Борисов. „Ако започнем с медикаментите, ще отидем на хляба и на всичко останало”, добави министър-председателят и припомни, че България е с най-ниските данъци в Европейския съюз.

Министър Константинов обясни механизма на ценообразуването на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип. Върху крайните цени влияел и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни са и различните ставки по ДДС. Нашата страна попада в групата на страните от евросъюза с най-висок такъв данък.

Последвайте канала на

2414 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Долу ГЕРБ!

2012.04.12 | 16:02

9
Разпределението на парите, които плащаме от осигуровки, не отиват само за здравноосигурени лица, обявиха от лекарския съюз. Те казаха още, че разполагат с доказателства за това, че част от средствата са отишли дори за психиатрична помощ, за закупуване на метадон и други дейности, които би трябвало да се плащат от бюджета. Така според лекарите пациентите са лишени от различни манипулации, които биха могли да се плащат от вноските ни. За пример посочиха програма, по която жените могат да си правят безплатно цитонамазки. За целта са отпуснати европейски средства, но пациентките още не могат да се възползват от тях. Според лекарския съюз почти всичко в здравната система е забулено в неяснота и лично председателят на организацията доктор Цветан Райчинов поиска оставката на здравния министър. От лекарския съюз са на мнение, че раздаването на бонуси е погрешен начин за стимулиране на работещите в системата. Комисията за Защита на конкуренцията започва предварително проучване за извършени нарушения при доставките на лекарства за болниците. Проверката е по сигнал на сините депутати Мартин Димитров и Ваньо Шарков. Вече е поискана информация от Министерството на здравеопазването и Здравната каса.
agabaga

2012.02.29 | 07:58

5
"добави министър-председателят и припомни, че България е с най-ниските данъци в Европейския съюз" "Нашата страна попада в групата на страните от евросъюза с най-висок такъв данък" - добави здравният министър Стефан Константинов. Когато имаш изписано с рецепта лекарство, можеш да го вземеш със здравната си книжка безплатно чрез НЗОК.
веси

2012.02.29 | 07:59

8
Ще го вземеш безплатно,ама в някоя друга държава.Само за плавекс давам ПРЕЗ касата с книжка 30 лв.
6565

2012.02.29 | 07:59

7
пак правописна грешка искали са да напишат от 5%до 10% но те във аптеките ти го продават с надценка 50%

2012.02.29 | 07:57

3
Някой да обясни на тоя гений, че 100% е пълната цена. Ако я свалят със 100% на колко точно ще ги продават? Тия от Герб в какви училища са учили?

2012.02.29 | 07:58

6
Това го казвам в кръга на шегата не го приемай за коментар...след като може цената да бъде увеличена с 300-400%,значи може да бъде намалена и със 100%...това е от Стрийт факултета...:-)))
Onq

2012.02.27 | 22:50

2
"Здравният министър Стефан Константинов събира утре фармацевтичните производители и ще преговаря с тях за поевтиняване на лекарствата, отпускани от НЗОК безплатно или с намаление." - чети бе Марчо - "безплатно или с намаление". Безплатно = 100% отстъпка. Българиноооо!
2

2012.02.29 | 07:57

4
повечето в Бургаския Свободен Университет

2012.02.27 | 12:42

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини