В пълнозърнестите храни се крие дълголетието

Getty Images/Guliver
share

Пълнозърнестите храни - овесените ядки, кафявият ориз и царевицата, са ключът към дълголетието. Те намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, съобщи БТА, позовавайки се изследване на учените от Харвардския университет.

До тези изводи стигнали учени от Харвардския университет. Това изследване е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота. Те  са проследили над 100 000 души повече от 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.

Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни - овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.

За всеки 30 гр. подобна храна дневно рискът от смърт намалява с 5 процента, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване - с 9 процента.

Пълнозърнестите храни съдържат 25 процента повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини - цинк, мед, манган, желязо, вит. В1.

Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение - авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.

Водещи новини

Още новини