Чакаме през януари втория хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух

Bulphoto/архив
share

32 мисии е осъществил досега Центърът за спешна медицинска помощ по въздух. Първата мисия беше на 4 юни. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов. В петък той получи наградата лекар на годината за лекарска чест и доблест „Стефан Черкезов“.

Д-р Георги Деянов обясни, че в началото на 2025 година очакваме следващите два от общо шесте хеликоптера за въздушна спешна помощ.

„Има проблем с производството на компоненти и на части, заради това се забавят хеликоптерите. Вторият хеликоптер трябва да дойде през януари, а третият през февруари. Това е последната информация, която имаме от производителя", обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов.

Медикът поясни, че вторият хеликоптер трябва да бъде в базата в Сливен. Тепърва ще търсят персонал за въздушната медицинска помощ. От думите му стана ясно, че по всяка вероятност те ще бъдат назначени като на допълнителна работа в центъра.

„Навсякъде не стигат лекарите. Имаме в регионалната база 7 лекари и 6 сестри, това са 4 екипа, които работят само на дневни смени по 12 часа“, поясни д-р Деянов.

Той разказа, че медиците в Центъра, наред с всички медицински качества, които притежават, трябва да бъдат решителни и уверени, да имат дисциплина и комуникативни способности.

„Това са спешни пациенти, които се нуждаят от много бърз транспорт от едно лечебно заведение до друго или от мястото на инцидента до лечебното заведение. Пространството в хеликоптера е много малко и затова екипа вътре няма големи възможности да окаже някаква специфична помощ. Затова той трябва да е много добре подготвен, за да могат по най-бързият начин да бъде транспортиран пациента до лечебното заведение. Може пациентът да изпадне в критично състояние, а в хеликоптера възможностите за реакция са малко, затова може да се наложи на хеликоптера да кацне аварийно и после да се продължи полета. Засега не сме имали такъв случай", каза д-р Деянов.

Въздушната линейка транспортира жена с тежък кръвоизлив от Благоевград

В хеликоптера има само един лекар, медицинска сестра и екипажа.

Водещи новини

Още новини