Всяка трета медицинска сестра у нас е в пенсионна възраст

Булфото архив
share

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст и всяка четвърта акушерка също. Това означава, че ако утре тези колеги напуснат системата, тя ще колабира. Това предупреди в студиото на "Денят започва" Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Тя коментира инициативата с минимум 30% да бъдат увеличени правоспособните медицински сестри и акушерки до 2030 г. Това предвижда решението на парламента от миналата седмица, което възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни да предложи стратегия с необходимите мерки за обсъждане в Народното събрание.

НС единодушно задължи здравния министър да изготви план за увеличаване на медицинските сестри и акушерките

"Всичко това звучи добре като начало на един дебат, който трябва да реши проблема с тежката кадрова криза в българското здравеопазване. Не само медицински сестри липсват, липсват всякакви кадри в здравеопазването. Това е 30-годишна история на невземане на адекватни политически решения и поради тази причина стигнахме дотук. Според българските стандарти има съотношение на един лекар да отговарят две медицински сестри, но това не се получава. В момента една медицинска сестра се грижи за не по-малко от 30 души. Тя не може пълноценно да изпълнява своите професионални задължения, заради липса на физическо време", заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите ѝ няма желаещи да учат точно тези специалности.

"Възможности има, те са осигурени. Броят на местата за професионалисти по здравни грижи се увеличава, като се очаква за 2024-2025 г. те да са 1000. Това е добре, но е крайно недостатъчно. Но ние знаем, че застарява населението, няма достатъчно млади хора, има училища, които предлагат различни, по-привлекателни професии от тази на медицинската сестра", каза още Милка Василева.

Водещи новини

Още новини