Медицинска сестра създаде кардиологично сестринство у нас

  • 04 юли 2024 12:44

  • 522
  • 0
Медицинска сестра създаде кардиологично сестринство у нас
© бтв

Мария Георгиева  реализира амбулаторен кабинет по сърдечна недостатъчност, с който  постави теоретичните и клинични основи на кардиологичното сестринство в България, а с това спечели и  високите оценки на журито на  деветото издание на   BALKAN MEDICAL AWARDS 2024.  Организатори на престижния форум са Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

 Превенцията е най-доброто лечение - това е мотото на  церемонията, 

която  ще се състои на 05.07.2024 г. в голям столичен хотел.

Мария Георгиева създаде модел на сестринска грижа за проследяване на пациенти с хронична сърдечна недостатъчност (ХСН), който показа отлични постижения в клиничните и психологични резултати на пациентите, както и подобрение в качеството и продължителността на живота им. Научните й интереси са насочени към клиничните аспекти на сестрински грижи, към съвременните достижения на практиката в областта на кардиологичната грижа.

Тя е хоноруван преподавател по учебната дисциплина „Клинична практика“ на студенти по специалност „Медицинска сестра“.

През 2023 г. успешно защити дисертационен труд на тема “Здравно благополучие и психологическа подкрепа при пациенти със сърдечна недостатъчност. След положен изпит в Института по Сърдечни болести- Вроцлав получи сертификат, с което стана първата медицинска сестра по сърдечна недостатъчност в България.
Професионалната и кариера започва от интензивна клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Марина“, година по-късно продължава, като медицинска сестра в неинвазивна кардиология на университетската болница. От 2017 г. и до момента е старша медицинска сестра в същата клиника.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
522 0

Свързани новини

Водещи новини