В УМБАЛ „Св.Анна” в София има 200 свободни работни места за медсестри, вдигат заплатите им до 2000 лв.

  • 11 юли 2024 13:14

  • 381
  • 0
В УМБАЛ „Св.Анна” в София има 200 свободни работни места за медсестри, вдигат заплатите им до 2000 лв.
© личен архив

В  една от най-натоварените български болници – УМБАЛ „Света Анна” в София има над 200 свободни работни
места за медицински сестри, стана ясно на  Национална среща на главните медицински сестри, която се състоя преди ден в здравното заведение. Работната среща бе под надслов “Кадровата криза в здравеопазването” и бе организира от болницата и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи(БАПЗГ).

 

Кадровият дефицит на медсестри засяга всички болници в страната и това е дългогодишен проблем в сферата на здравеопазването.
Новина бе съобщена от д-р Ивелина Георгиева - зам. директор на УМБАЛ “Св. Анна” - София АД, която обяви че

от 1 юли основната заплата на медицинските сестри в болницата скача от 1500 на 2000 лева.

“Това увеличение е с над 30% и става реалност въпреки, че е обявено в период, в който няма подписан КТД, уточни пред журналистите Главна сестра Марияна Колева.
Според нея работещите в УМБАЛ “Св.Анна”-София АД сестри са 340, което е с 40% по-малко от необходимото. На края на срещата беше приета декларация от името на БАПЗГ, адресирана до “народните представители, сегашни и бъдещи управляващи в централната и местната власт”.

Декларацията настоява за незабавни мерки за:

1.Създаване на устойчива система за планиране на необходимостта от медицински персонал.
2.Създаване на нормативно регламентирана система за определяне на нуждите от минимален брой медицински специалисти за функциониране на всяко звено в системата на здравеопазване.
3.Създаване на законодателна рамка на правомощията, отговорностите, мястото и възнаграждението на всички, упражняващи професиите от направление “Здравни грижи” в болничната и извънболничната помощ.
4.Разработване и приемане на методика за минимално стартово възнаграждение и устойчиво нарастване на трудовите доходи на медицинските специалисти по здравни грижи, спрямо нивото на професионална квалификация.
5.Гарантирано , предвидимо и устойчиво кариерно развитие.




 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
381 0

Свързани новини

Водещи новини