Мъж от Кувейт е платил близо 18 000 лева в медицински център във Варна

Gettyimages
share

Вълна от сигнали за скъпо лечение на Черноморието в разгара на туристическия сезон, след като се разбра, че лекар e взел 1500 лв. за преглед и лечение на болно ухо на дете.

На 29 юли тази година мъж от Кувейт търси помощ в медицински център, регистриран във Варна и плаща близо 18 000 лева. От документа му виждаме, че консултация със специалист струва 1000 лв., по толкова са и изследванията, а вливането на системи е 3520 лв., предаде БТВ.

В друг документ от същия медицински център, но от август миналата година, става ясно, че пациент от Германия е платил почти 4000 лв., като услугите са били в пъти по-евтини. 

1500 лева поискаха от семейство за преглед на дете в "Златни пясъци"

В медицинския център днес няма никого. По телефона управителят казва, че не той е издал този документ и че ще направи проверка.

Таван при определянето на цените на услугите в частните медицински центрове няма. Повечето признават, че взимат по-скъпо на чужденци. Законът за здравето обаче е категоричен – лечебните заведения, които обслужват граждани на държави членки на Европейския съюз, не могат да определят цени на здравните услуги, различни от тези за българските граждани. Такива ограничения не са предвидени за гражданите на трети страни, каквато е Кувейт.

Д-р Здравко Дамянов от медицинският център в „Златни пясъци“ обясни защо е взел  близо 1500 лв. за първичен и контролен преглед, промивка на ухо и предписване на 5-дневна терапия на дете.

„Финансовата политика се определя от други институции, наместват се и застрахователи всичко е изчислено така“, обяви по-рано днес д-р Дамянов.

Медицинските центрове са длъжни да имат ценоразпис и да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им.

Държавните и общински лечебни заведения публикуват ценоразписа си на сайта на Министерството. А центровете за спешна медицинска помощ на Черноморието ни са три – ЦСМП „Бургас“,  ЦСМП „Варна“ и ЦСМП „Добрич“.

Водещи новини

Още новини