Протест срещу пенсионирането на проф. Кантарджиев пред МЗ

Булфото
share

Колеги от Националния център за заразни и паразитни болести се събраха на спонтанен протест пред Министерството на здравеопазването в подкрепа на проф. Тодор Кантарджиев, предаде репортер на Novini.bg.

По-рано днес той беше освободен от директорския пост в НЦЗПБ с решение на здравния министър доц. Стойчо Кацаров. Официалният мотив беше навършена възраст за пенсиониране.

Проф. Кантарджиев с първи думи след пенсионирането си, стана ясно кой ще го замести

На мястото на Кантарджиев за директор беше назначена неговият заместник проф. Ива Христова. Това обаче е временно решение, тъй като директорът на института трябва да бъде избран след конкурс.

„Разговаряхме за ситуацията. Ние разбрахме на обяд за това решение. Министърът казва, че спазва закона и при навършване на пенсионна възраст, следва пенсиониране. Проф. Кантарджиев беше едно от основните лица, които изнесе на плещите си пандемията. Той заслужава обществото да знае, че той е един от хората, който допринесе за организирането на работата около пандемията. За да можем да хванем вируса навреме, той създаде тази организация, подсказана от проф. Кантарджиев“. Това коментира доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел “Вирусология” в НЦЗБП.

Протестиращите искат проф. Кантарджиев да бъде върнат на поста. Те поискаха среща със служебния здравен министър. Стойчо Кацаров ги прие, като в момента разговарят.

 

Сн. Булфото

 

 

Водещи новини

Още новини