Федерацията на синдикатите в здравеопазването не подкрепя формата на протест на медицинските сестри

share

"Подкрепяме всяко искане за увеличение на възнаграждението, но не подкрепяме формата на ежедневен протест, обявен от медицинските сестри. Виждаме желание за решаване на проблемите в здравеопазването, но не виждаме промяна в начина на финансиране". Това каза пред БНР д-р Пламен Радославов, заместник-председател на Федерация на синдикатите в здравеопазването.

"Надяваме се да направим общи правила за формиране на възнагражденията в общинските и в държавните болници. Ще настояваме непрекъснато за нов модел на финансиране в здравеопазването“, допълни д-р Радославов в предаването „Преди всички".

Според д-р Пламен Радославов е неприемлива съществуващата драстична разлика във възнагражденията на един и същи персонал в лечебните заведения и трябва повече справедливост.

"Искаме ясни правила при формирането на допълнителното материално стимулиране, защото там се крие разковничето, най-вероятно", допълни той.

"Необходима е ревизия на разпределението на парите в самите лечени заведения. В част от тях няма приходи, защото няма дейност. Трябва да се види дали е необходима тази дейност - където има раждане веднъж в седмицита, например. Трябва да се разгледа структурата на лечебните заведения. Трябва да се види кое е полезно за обществото. Тези болници не са направени, за да съществуват, те трябва да бъдат полезни за хората, които обитават съответния регион, а не да бъдат опасни".

Д-р Радославов коментира, че всички, които се опитват да яхнат в момента протеста, са били в управлението и са участвали във формирането на здравни политики и не сме виждали преодоляване на проблемите.

За проблема с недостига на медицински сестри в сектора д-р Пламен Радославов подчерта, че първо трябва да бъде решен проблемът с демографската криза. Според него полезен ход е и да се върнат напусналите страната ни медицински специалисти.

Водещи новини

Още новини