Медицинските сестри от Сливен излизат на протест на 21 март

  • 18 март 2019 12:55

  • 656
  • 1
Медицинските сестри от Сливен излизат на протест на 21 март
© pixabay

Протест на медицински сестри ще се проведе в Сливен на 21 март. Това съобщи Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието.

Протестът е насрочен за 15.00 часа пред сградата на Община Сливен. Вече е получено разрешение, заявени са 100 участници.

„Надяваме се да съберем повече хора, не само медицински работници, но и хора,които ни подкрепят“, заяви Маргенова пред Фокус.

На митинга ще бъдат прочетени декларация с исканията на медицинските работници, както и декларации от подкрепящи ги пациентски организации. В небето над Сливен ще бъдат пуснати сини балони, като символ на медицинските сестри, напуснали системата или страната.

Това е втори протест на медицинските специалисти в Сливен. Исканията им остават същите – достойно заплащане и подобряване условията на труд.

Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделението и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно. Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

В декларацията, изпратена и до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, се настоява също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крадливото Ленче

2019.03.20 | 19:40

1

Ще върна парите не протестирайте

Добави коментар

Водещи новини