Кирил Ананиев: Очаквам скоро да станем редовен член на "Евротрансплант" (видео)

Кадър: БТВ
share

Проблемът с трансплантациите е, че доста години назад този въпрос не е бил приоритетен за системата. Все пак влязохме в тесни контакти с "Евротрасплант" и очаквам скоро да станем редовен член на организацията. Това заяви в предаването "Тази неделя" по bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

,,Болница "Лозенец" ще бъде преобразувана чрез вливане на новата многофункционална детска болница. Работещите към момента в болничното заведение ще бъдат пренасочени към други болници. Те ще изберат къде да работят. Ние няма да налагаме насила на отиване на работа в друга клиника или болница, те ще имат пълната свобода. Също така няма да има никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския факултет. Студентите ще продължат да се обучават към Медицинския факултет. Базата се запазва, като те дори ще получат и нови клинични бази в други медицински университети. Самите преподаватели ще запазят своите академични длъжности'', обясни Ананиев.

По думите му в момента в болница Лозенец се извършва одит на финансовото ѝ състояние.

,,Състоянието ѝ не е добро по предварителни данни - има просрочени задължения в размер на 33 милиона лева. Работещите не бяха получавали месец-месец и половина заплати. Има доста неща'', сподели здравния министър.

Относно здравните модели Ананиев заяви, че в началото на следващата година ще има решение кой здравен модел да бъде приложен у нас, за да бъдат предприети и необходимите законодателни промени.

,,Един от вариантите е здравният модел във Франция. Там здравеопазването се финансира основно от здравните каси, има и кешови плащания, както и пакет за доброволно застраховане'', посочи Ананиев.

Водещи новини

Още новини