Средствата за трансплантации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България

  • 24 октомври 2018 09:59

  • 2400
  • 0
Средствата за трансплантации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България
© pixabay

Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България, заяви доц. Марин Георгиев - национален консултант по урология и председател на Българското урологично дружество пред БНР.

"Донорските бази, там, където всъщност донорите се идентифицират и там, където се кондиционират, там е изключително важно да се обърне внимание на финансирането, изключително недостатъчно по отношение на тази денонощна работа на екипите. Някаква сума се отделя на болницата за това, че те са идентифицирали и са кондиционирали донор и вече от тези средства, да кажем, за нас 20 000 лева се дават за извършване на бъбречна трансплантация, от които по закон 20% всъщност са за допълнително материално стимулиране на персонала", каза тя.

"Около 7 хиляди пациенти се нуждаят от трансплантация на бъбрек, а в листата на чакащите са записани 1100 души", заяви проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница.

"Един пациент, който е трансплантиран, в сравнение с един пациент, който е на диализно лечение, в България е три пъти и половина по-евтин на здравеопазването, отколкото пациентът на диализа. Държавата е при всички случаи печеливша от това нещо и тя трябва да има голямата активност това нещо да се случва". подчерта Паскалев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини