Мариана Симеонова: Да развиваме трансплантациите, но не за сметка на пациентите

  • 05 ноември 2018 08:06

  • 530
  • 0
Мариана Симеонова: Да развиваме трансплантациите, но не за сметка на пациентите
© gettyimages

В момента 15 души чакат за белодробната трансплантация. Договорът с болницата в Австрия още не е подновен, но започват преговори с чуждестранни експерти, които да обучават български лекари за извършване на белодробни трансплантации у нас. „Ние трябва да развиваме тази програма. Имаме лекарите, въпросът е на организация, защото в една болница трябва да имаме всички звена за да бъде всичко от-до. Но това, не означава, че хората, които чакат в момента трябва да бъдат оставени без друг шанс", каза бившият шеф на Агенцията по трансплантации - Мариана Симеонова в ефира на БТВ.

Смъртта на трима души предизвика остра обществена реакция. От близките на починалите бяха отправени обвинения, както към министерство на здравеопазването, така и към Агенцията по трансплантации. „Чух неща, едно от които във вашето предаване, че тежко наследство е оставено в агенцията”, каза бившият шеф на Агенцията.

„Накратко 1/3 от хората въобще нямаха място в агенцията, като позиция и специализация, като специалност. Те идваха да си починат, да си изгледат филмите, не случайно го казвам и да изпият кафето, след което след обедната почивка да се съберат на чаша вино и да и си тръгнат”, казва Мариана Симеонова.

Фактите са такива, че когато дойдох в агенцията, на практика донорството беше нула, защото 0,3 донора в мозъчна смърт на милион население е по-малко от 0,5 клони към нула. През последните години средното увеличение е 8, посочи още Симеонова.

За свой успех Мариана Симеонова посочва приемането ни в Евротрансплант.

Пациенти, чакащи за белодробни трансплантации вече починаха, а близките им ще съдят държавата. Такъв е случаят с Адриан Петков, който близо година е бил в листата на чакащите за  трансплантация на бял дроб. Няколко дни преди да замине за трансплантация в чужбина обаче, Адриан почина. Става ясно, че важен договор с болница в Австрия, сключен чрез Евротрансплант, която приема български пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, е прекъснат.

„Ние имаме договор с Евтротрансплант. Този договор е в действие. Не е вярно, че министерството не е информирано, информирано е навреме, още повече след изтичане на договора с Виена, който е с конкретната болница, която ще приеме нашите пациенти има много сериозна кореспонденция в МЗ, в която аз обяснявам, защо е важно да продължим, в която аз обяснявам, че отнема минимум година, най-малко за да се стартира една такава програма наново и от мен се иска да търся държава извън Еротрансплнат или извън Виена договор. Това е ясно написано, така че няма неуведомени хора. Докато действаше договорът с Виена също от мен се искаше да търся втора оферта за всички тези пациенти, което е абсолютно неправилно, тъй като има действащ договор, който е одобрен от Министерството”, каза още д-р Симеонова.

Според договора с Евротрансплант, България няма право да сключва споразумения с болници от останалите 8 държави. В писма до здравното министерство д-р Симеонова посочва, че трябва да запазим отношенията си с виенската болница и че сключването на нови договори би отнело повече финансови средства. „Всъщност от февруари 2017 година се започна една атака, защото аз вече отидох в министерството, при новия екип, за да попитам защо нямам отговор, защото аз мога да водя преговори с Виена, които стават чрез Евротрансплант, вече бяха влезнали и новите правила в сила, но все пак отговорно е министерството да каже своята дума”, обясни Мариана Симеонова.

Заради прекъснатите отношения с виенската болница е разпоредена и проверка. „А аз се чух с министър Ананиев, веднага след това и му казах - министър Ананиев 2 проверки за едно и също нещо в рамките на 2 месеца, означават следното, първия резултата не ни харесва, трябва да се сдобием с втори”, посочи Мариана Симеонова.

„Другото, което чух е, че за да имаме договор с Евротрансплант, трябва да имаме 10 донора на милион население! Абсолютно невярно, защото това е за да станем пълноправен член, нещо което също подлежи на обсъждане, ако стигнем до там, защото това означава нашите пациенти, които чакат да бъдат в общи листи с други 8 държави", обясни Мариана Симеонова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини