СЗО: Ваксините могат да предотвратят смъртта на 515 000 души всяка година

Getty Images
share

Ваксините биха могли да играят важна роля в борбата със смъртните случаи, причинени от антимикробна резистентност (АМР), според доклад на Световната здравна организация (СЗО), предаде ДПА.

Според СЗО всяка година могат да бъдат спасени повече от половин милион живота. „Ваксините са от решаващо значение в борбата с АМР и трябва да бъдат включени в националните и глобалните стратегии, както и в процеса на вземане на решения относно разработването, въвеждането и използването на ваксини“, казаха от СЗО.

Д-р Бацелова: Октомври е най-правилният момент за ваксинация срещу грип

Антимикробните агенти включват вещества, които са ефективни срещу бактерии, но също и срещу вируси, гъбички и паразити.

Според оценки на СЗО ваксинациите могат да предотвратят смъртта на 515 000 души всяка година, тъй като спират инфекциите и предаването на патогени.

Ако се прилагат повече ваксини, ще са необходими по-малко антимикробни средства, което от своя страна ще намали броя на случаите на резистентност. Същевременно могат да се спестят милиарди долари от разходи за здравеопазване, се казва в доклада.

За да достигне до тази оценка, СЗО разглежда както съществуващите ваксини, така и тези, които все още са в ранен и напреднал етап на разработване, пише БТА.

Водещи новини

Още новини