Д-р Бацелова: Октомври е най-правилният момент за ваксинация срещу грип

  • 11 октомври 2024 09:43

  • 166
  • 0
Д-р Бацелова: Октомври е най-правилният момент за ваксинация срещу грип
© pixabay

При напълно ваксинирано общество, ще има 50% по-малко заболели от грип. Живата назална ваксина осигурява добър локален имунитет на входа на вируса. Най-правилният момент, в който да се имунизирате, е октомври, но и през ноември, декември или януари това може да се случи. Около 14 дни организмът изгражда протекция. Това каза в ефира на "Твоят ден" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

"Ваксината срещу грип няма високата ефективност, като тези срещу морбили и варицела, които са с около 95%. По-скоро е максимум около 70%. Това не означава, че пациентите не са напълно защитени, но вирусът ще направи пробив при някои от тях. Те обаче ще го преболедуват леко. Препоръчва се възможно по-рано преди епидемията да се постави ваксина. Грипът протича най-тежко при децата до 2-годишна възраст, хроничноболните, бременните и лицата над 65-годишна възраст - те трябва да се ваксинират всяка година", обясни тя.

Ваксината срещу грип осигурява средно 50% защита

По думите ѝ есента е пикът на COVID-19, след това идва грипът. "Коронавирусът протича по-тежко най-вече при лица над 70 години и при деца. Хората с хронични заболявания трябва да са най-внимателни. При тях нещата са най-рискови", допълни д-р Бацелова.

Последвайте канала на

Калина Христова
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини