Западнонилската треска взе още една жертва у нас

Pixabay
share

23-ма българи са заразени със западнонилска треска, съобщиха от здравното министерство.

Болестта е взела още една жертва, като починалите са общо трима.

Инфекцията е засечена в четири области у нас. Най-много заразени има в София, като техният брой е 18, трима от инфектираните са в Хасково и по един в областите Ловеч и Пловдив, пише Телеграф. 

Във възрастово отношение случаите са регистрирани при пациенти между 23- и 90-годишна възраст. Над 2/3 от заболелите са мъже. Хоспитализирани са 16 от заболелите.

Те са с различна тежест на протичане, като при част от тях се наблюдават неврологични усложнения или засягане на централната нервна система. Като внесен случай до момента е установен само един, уточняват от министерството.

Още болни от нилска треска у нас

Здравните власти припомнят, че инфекцията с вируса на западнонилска треска в над 80% от случаите протича безсимптомно. При лица над 65 г. и такива с хронични заболявания се наблюдава риск от усложнения и засягане на централната нервна система и при тях леталитетът е по-висок.

Важно е да се отбележи, че докладваните случаи отразяват само хоспитализирани пациенти, а лицата с по-леко протичане остават неоткрити за системата на надзора.

Вирусът Западен Нил не се предава от човек на човек, а чрез ухапване от заразени комари, отбеляза пред БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.

През миналата година в Европа са докладвани общо 728 случая на инфекция с вируса Западен Нил при хора, от които 709 са били локално придобити и 19 са били свързани с пътуване. България също е докладвала за един внесен случай. Смъртните случаи през 2023 г. са 67. 29 души са загубили битката с болестта в Италия, 23-ма в Гърция, 12 в Румъния и трима в Испания.

Най-мащабното огнище на вируса Западен Нил в Европа е през 2018 г. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията тогава са докладвани 2083 случая - броят им значително надвишава този от предходните седем години, когато общо са се разболели 1832-ма души. 

Водещи новини

Още новини