11 случая на туберкулоза в област Търговище от началото на годината

gettyimages
share

В болниците в Търговище и в Попово ще има безплатни прегледи за туберкулоза. Превантивните дейности са част от "Седмица на отворените врати" по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България, информираха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град.

От началото на календарната 2024 г. в региона има регистрирани общо 11 случая на заболяването, каза в отговор на въпрос на БТА старши инспектор в отдел „Надзор на заразните болести“ Красимира Митова. Те са открити при рутинни прегледи. 

В дните от 16 до 20 септември ще се извършват безплатните прегледи за туберкулоза от специалист пневмофтизиатър в двата общински центъра. След преглед от лекар специалист на лицата, които са в риск, по преценка, ще се провеждат и допълнителни изследвания.

СЗО: Туберкулозата убива много хора по света

РЗИ – Търговище осигури и раздаде на пневмофтизиатрите безплатно пречистен протеинов дериват (ППД), който да ползват при необходимост, допълниха от институцията. 

При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, посочиха здравните власти. Основната цел е прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

Митова допълни, че това е трета за годината кампания. Досега има интерес от страна на гражданите. Няма възрастови ограничения. По време на безплатните прегледи няма открити случаи на туберкулоза. 

По време на Седмицата на отворените врати на всеки желаещ се предлага и скрининг за риск от туберкулоза чрез анонимна анкета. Безплатният скрининг в Многопрофилната болница в Търговище може да се направи през цялата седмица от 12:00 до 13:30 часа, а в здравното заведение в Попово в Пневмофтизиатричен кабинет от 8:00 ч. до 12:00 ч.

Подобна кампания имаше през юни месец в три от общините на област Търговище, припомня БТА. 

Водещи новини

Още новини