Намалява броят на младите хора, заболели от рак на кожата в Швеция

Gettyimages
share

Ракът на кожата сред младите хора в Швеция намалява, което прави скандинавската страна първата в Европа, отбелязала такъв напредък, съобщава БТА.  

Рискът от заболяване от рак на кожата намалява при хора под 50-годишна възраст, каза пред АФП професорът по онкология Хилдър Хелгадотир и водещ автор на проучване, публикувано в медицинското списание JAMA Dermatology. Според нея този спад най-вероятно се дължи до голяма степен на повишената осведоменост за необходимостта от защита на кожата от слънцето и на намаления достъп до солариуми.

„Около 2015 г. се наблюдава ясен и значителен обрат в тенденцията“, каза тя. „Преди 2015 г. при младите хора над 30-годишна възраст се наблюдаваше увеличение на рака на кожата. Но от 2015 г. насам той намалява средно с пет процента годишно“, допълни тя.

Пациентите, които се лекуват от рак в германските болници, достигнаха рекордно ниски нива

При хората над 50 години честотата на заболеваемост от рак на кожата се увеличава с поне 5% годишно, като нарастването се ускорява с възрастта.

Въпреки че изследователите не са анализирали причините за намаляването на заболеваемостта от рак на кожата, те смятат, че роля са изиграли няколко основни фактора. От голямо значение е по-добрата защита за кожата. Освен това през 2018 година в Швеция бе забранен достъпа до солариум на лица под 18 години.  

„Мобилните телефони и компютрите вероятно също са изиграли роля, тъй като младите хора прекарват повече време на закрито и поради това са по-малко изложени на слънце“, добави Хелгадотир. Тази тенденция обаче е отскоро и все още не е оказала значително въздействие.

По отношение на смъртните случаи от рак на кожата спадът е видим до 59-годишна възраст, но не и при хората над 60 години.

Намаляването на смъртността сред по-младите възрастови групи се дължи и на въвеждането на нови противоракови лекарства.

„При възрастните хора смъртността не намалява, тъй като честотата на заболяването все още е много висока“, каза Хелгадотир.

Водещи новини

Още новини