Швеция ще увеличи разходите за съдебната система, за да се бори с престъпността

  • 11 септември 2024 15:02

  • 116
  • 0
Швеция ще увеличи разходите за съдебната система, за да се бори с престъпността
© Getty Images

Швеция ще увеличи разходите за съдебната си система с 3,46 милиарда крони (335 милиона щатски долара) в бюджета за 2025 г., за да се справи с високото ниво на престъпност, заяви днес министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер, цитиран от Ройтерс.

Като се включат мерките, за които вече е било взето решение по-рано, както и други увеличения на разходите, бюджетът на съдебната система ще нарасне с 8 милиарда крони или 10% на годишна база до 86,7 милиарда крони през 2025 година.

През последното десетилетие Швеция бе обхваната от свързано с престъпни групировки насилие, в което често участват малолетни и страната е на първо място в ЕС по нивото на насилие с огнестрелни оръжия на глава от населението.

Министърът на правосъдието заяви на пресконференция, че въпреки че стрелбите, свързани с организираната престъпност, тази година засега са по-малко в сравнение със същия период през 2023 г., все още съществува риск от ново разрастване на насилието.

Тийнейджър е прострелян в училище в Швеция

"Нещата все още кипят под повърхността", каза той. "Нашата цел е да възстановим сигурността в Швеция за всички честни граждани. Това включва основно три неща – противодействие на сериозното насилие, прекъсване на престъпната икономика и спиране на набирането на деца и младежи в банди", добави той.

Стрьомер каза, че правителството планира да увеличи разходите за съдебната система до 100 милиарда крони през 2027 г. от 69 милиарда през 2023 година.

Очаква се десноцентристката правителствена коалиция, която разчита на подкрепата на крайнодесните "Шведски демократи", да внесе в парламента проектобюджета си за 2025 г. до 19 септември, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини