Увеличават се случаите на рак на кожата във Великобритания

  • 27 май 2024 11:33

  • 853
  • 1
Увеличават се случаите на рак на кожата във Великобритания
© Getty Images

Във Великобритания благотворителна организация за борба с рака предупреждава хората да направят повече, за да се предпазят от слънцето, тъй като броят на случаите на рак на кожата  в Обединеното кралство продължава да нараства.

Cancer Research UK прогнозира, че тази година ще има рекордни 20 800 диагностицирани случая с меланом спрямо средногодишните 19 300 между 2020 и 2022 година. Анализът на организацията показва, че нивата са се увеличили с почти една трета.

Увеличението се дължи отчасти на нарастващото застаряване на населението и повишаването на осведомеността за признаците на рак на кожата. Докладът предполага, че около 17 000 случая на меланом всяка година могат да бъдат предотвратени, като почти девет от 10 са причинени от силната ултравиолетова  радиация.

Британски пациенти тестват първата персонализирана иРНК инжекция срещу меланом

Меланомите са сериозен вид рак на кожата, който може да се разпространи и в други части на тялото. Съществуват и немеланомни ракови заболявания на кожата, които обикновено са по-чести и по-малко сериозни от меланома. Според Cancer Research UK нарастването на случаите е обхванало всички възрастови групи, но най-голямото увеличение е при възрастните над 80 години.

Младите хора са по-склонни да осъзнават връзката между ултравиолетовите лъчи и рака на кожата, отколкото по-старите поколения, заключават учените, като допълват, че това означава, че те са по-склонни да вземат предпазни мерки при излагане на слънце в сравнение с по-възрастните хора, предава БНР.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 11:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини