Психологът Дора Добрева: За да не прегорите професионално, разделяйте работата от личния си живот

pixabay
share

Една от основните причини за професионалното прегаряне е, че хората не разделят работата от личния си живот. Носим си работата вкъщи. Говорим и с близките си какво се е случило на работа и реално не си почиваме през това време. Това коментира психологът Дора Добрева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Храненето и почивката на работното място, както и разпределянето на извършваните задачи по време на работния ден са от изключителна важност за съхраняването на работоспособността, подчерта Добрева. Друго изключително важно нещо е какво се прави след работно време. Дали работодателите стимулират ясни граници между това кога сме на работа и кога сме вкъщи - кога е краят на работното време.

"Много е важно и какво правим в почивните дни. Неслучайно те са дни, определени за почивка, но много хора нямат ясна идея какво означава да си почиваме. Почивката означава промяна. Ако по цял ден сме на компютъра, когато работим, то почивката би било добре да е сред природата, с някаква физическа активност. И обратното - ако работата ни е свързана с физическа активност да бъдем в почивката си малко по-статични - да отидем на спа или масаж".

За първи път в историята: робот се самоуби заради бърнаут

Културата на нашата нация като цяло на тема почивка е добре да бъде повишена. Това може да стане с повече информираност. В момента има изключително много литература и в интернет, и в книжарниците, и всеки, който реши, че това му е достатъчно важно, може да потърси информация, за да реши какво би могъл да направи, подчерта събеседничката.

Водещи новини

Още новини