Доц. Кунчев: При западнонилската треска човекът не е основният разпространител

Нова телевизия
share

Първи жертви на западнонилска треска у нас. Можем ли да очакваме още заразени през септември и какви са мерките и симптомите? Темата коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в интервю за Нова телевизия.

У нас двама души са починали от треската. Има информация и за още един българин, който е носител на болестта. И тримата заразени са на възраст между 61 и 74 години. Обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, казват от Министерството на здравеопазването. 

"При това заболяване човекът не е основният фактор във веригата на разпространение. Конете и птиците са основните разпространители на заразата. Човекът става преносител, когато бива ухапан от комар", поясни доц. Кунчев.

"При повечето няма никакви симптоми, а по-често има такива, които преминават бързо. Инкубационният период се движи в широки граници - от 2-3 дни до 2 седмици", каза още той.

Проф. Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

"Само лабораторният резултат е този, който може да диагностицира заболявнето. Циркулация на причинителя - комарите, има в България. Двамата от пациентите са от София, затова ще бъде направена регионална дезинсекция на района", посочи специалистът.

По думите му заболяването не е специфично, няма ваксина и лечение, които да са специални.

Водещи новини

Още новини