Нилската треска дойде у нас

  • 28 август 2024 13:56

  • 851
  • 1
Нилската треска дойде у нас
© pixabay

Западнонилската треска дойде в София. Първите местни случаи на инфекцията бяха регистрирани миналата и по-миналата седмица у нас. Заразяването става чрез ухапване от вид комари, които са разпространени в България. Няколко години наред болестта не беше лабораторно доказвана у нас. Положителните проби започнали да излизат от 15 август насам. Заболелите са трима мъже между 40 и 70 години, които не са пътували извън България, съобщи за „Здраве с Телеграф“ шефът на Националния център по заразни и паразити болести проф. Ива Христова.

80% от заразените със заболяването не изявяват никакви симптоми. 19% от болните са с температура, втрисане и грипоподобно протичане. Под 1% обаче развиват тежък менингоенцефалит, т.е. при тях се засяга централната нервна система.

„Заболелите мъже са с тежко грипоподобно протичане. Болните са от София, но някои от тях са пътували към Благоевград, обясни проф. Христова. През август и септември западнонилската треска е разпространено заболяване и сега бележи пик. Затова при сериозни грипоподобни състояния не бива да се изключва тестването и за тази инфекция, съветва още тя.

Нарастване на случаите има в цяла Европа. Само Гърция е регистрирала 76 случая на заболяването тази година, като 12 души са починали, съобщи гръцката Национална организация за обществено здраве. Все по-честите случаи на инфекцията през последното десетилетие показват, че вирусът се е установил трайно в Гърция, както и в други европейски страни като Австрия, Хърватия, Франция, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия и Испания.

Епидемия от нилска треска взима жертви в съседна Гърция

Няма ваксини или лекарства, които да предпазват от западнонилска треска. Мерките за предпазване от заразяване включват използване на репелент срещу комари, носене на дрехи, които покриват по-голямата част от тялото.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
851 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.28 | 15:48

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини