Мъж може да загуби крака си заради липса на адекватно лечение

Кадър: БТВ
share

42-годишният Красен Татаров от Ямбол може да изгуби краката си заради липса на адекватно лечение. Той е с тежка венозна тромбоза и с рани, които не му позволяват да се движи. От ТЕЛК отказват пенсия на мъжа. За да осигури лекарства на сина си, майка му е принудена да проси на улицата, предаде БТВ.

Красен сбъдва мечтата на баща си, който е военен в авиобаза Безмер и става механик на самолетите. До 2008 г., когато започват болки и отоци в краката, а болестта – дълбока  венозна тромбоза, бързо прогресира. Търси помощ в София, после в Ямбол.

Получава белодробна емболия и дни наред е между живота и смъртта. Оцелява, но краката му са в рани. Минава ТЕЛК.

Социални услуги за над 10 000 хора с увреждания ще бъдат създадени по НПВУ с бюджет от 331 млн. лв.

Получава пенсия една година, после комисия към ямболската болница я спира въпреки състоянието му, а обжалването в НЕЛК няма резултат

С огромни рани по краката Красен се опитва да работи, но се влошава и напуска. Така той и майка му остават с нейната пенсия. За да осигури лекарства на сина си, жената, която е бивш служител на болницата в Ямбол, излиза да проси на улицата.

В началото на август почти обездвижен, мъжът е приет в болница „Йоан Рилски“ в Ямбол.

„Нито една визитация. На четвъртия ден започнах да ги издирвам, за ги моля да ми направят превръзки, понеже краката ми горяха, денонощно“, разказва Красен.

Изписан е след пет дни, според медицинските документи – в добро състояние. От болницата отказаха да застанат пред камерата ни, но според тях пациентът е лекуван в отделението им по всички медицински стандарти.

От ямболската болница казаха за bTV, че ТЕЛК комисията е в отпуск и няма как да проверят случая.

„Отчаян съм, много отдавна, не искам да се стигне до рязане на крака. От това най- много се притеснявам“, споделя Татаров.

 

Водещи новини

Още новини