ИСУЛ се бори за медицинския „Оскар” с лечение на тумор на простата

  • 12 юни 2024 12:09

  • 647
  • 0
ИСУЛ се бори за медицинския „Оскар” с лечение на тумор на простата
© исул

С центъра си за лечение на туморите на простатната жлеза ИСУЛ е финалист за Медицинските награди, а тържествената церемония ще се състои  на 5 юли в голям столичен хотел. Добрите примери в родното здравеопазване ще бъдат представени от деветото издание на  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, съобщават организаторите от  Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.
 

Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награди до 1 юли 2024 г. 

Номинации ще бъдат направени от здравни организации,  специализирани медии и ресорни журналисти.

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, е мултидисциплинарно звено, създадено на функционален принцип в една от най-големите университетски болници у нас. Звеното обединява специалисти от няколко от водещите клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Клиника по урология и андрология, с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, Клиника по медицинска онкология с ръководител проф. д-р Петранка Троянова (с двете си отделения – по лъчелечение и по клинична онкология), Клиниката по анестезиология и активно лечение с ръководител проф. д-р Мая Белитова и Клинична лаборатория с ръководител д-р Али Бедран.  

На практика центърът предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза:

от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати.

Андрологичният център е единственото място в България, където беше въведена и успешно се прилага вече над две години и половина Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза. До въвеждането му пациенти, които искат да се възползват от иновативния метод, трябваше да се лекуват в чужбина.

Нискодозовата брахитерапия представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. В повечето случаи методът позволява да се избегне натоварващата химио и лъчетерапия. Той е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата - неволно изпускане на урина.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
647 0

Свързани новини

Водещи новини