Нова апаратура за по-добра диагностика и безкръвно лечение на съдови заболявания в Университетската болница в Русе

  • 28 май 2024 11:00

  • 529
  • 1
Нова апаратура за по-добра диагностика и безкръвно лечение на съдови заболявания в  Университетската болница в Русе
© Pixabay

По-прецизно и бързо лечение на съдови заболявания се извършва в Университетската болница „Канев“ в Русе, съобщи за БТА началникът на отделението по съдова хирургия в лечебното заведение доктор Стоян Генадиев.

Той добави, че това се случва благодарение на новата ангиографска система в хибридната операционна зала на отделението. Д-р Генадиев уточни, че за 2 месеца тя е дала възможност с комбинация между старите хирургични и новите безкръвни методи да бъдат оперирани съдовите заболявания на близо 80 души.

„Извършваме хирургичната част от интервенцията и след това започваме с ендоваскуларната или безкръвната част на операцията, без да има нужда пациентът да бъде трансфериран в друга операционна зала или в друго отделение. Можем да извършваме рентгенологични изследвания. Всичко това става с намалено радиационно облъчване, тъй като се използва рентгенов апарат, и това ги прави по-безвредни за пациентите“, заяви д-р Генадиев. 

Той каза още, че по-голямата част от финансирането за апаратурата, което е от порядъка на един млн. лв., е от Министерството на здравеопазването. Лечението с нея се поема от здравната каса.

„С едно убождане може да бъде достигнато до всеки един съд в човешкото тяло и обикновено при онкологични заболявания, различни възпалителни заболявания може чрез специални устройства да бъде силно намален кръвотока или въобще прекъснат кръвотокът към тези болни части на човешкото тяло и по този начин да бъде третирано съответното заболяване“, добави началникът на отделението по „Съдова хирургия“ в УМБАЛ „Канев“ в Русе. 

Д-р Генадиев даде пример с лечението на пациент с разширение на коремната аорта, информира БТА.

„Ние можем само с убождания на артериите на двата крака да приключим цялата интервенция и с протеза, която се заплаща напълно от Здравната каса, да изолираме разширението на коремната аорта така, че кръвта да се канализира и да предотвратим спукването на този голям съд, тъй като спукването на коремната аорта при човека при болшинството от случаите завършва фатално до няколко минути“, каза още д-р Генадиев. 

От болницата вече са обновили и самото отделение по съдова хирургия, което има отворен сестрински пост за по-бърз и лесен достъп на пациентите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.28 | 12:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини