Все по-малко тийнейджъри в Европа използват контрацептиви

Pixabay
share

Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Европа предупреди за спад в използването на предпазни средства от подрастващите през последните години, което крие риск от инфекции и непланирана бременност, съобщават световните осведомителни агенции.

Заключенията фигурират в последния доклад на СЗО за Европа за здравното поведение на децата в училищна възраст и са направени въз основа на проучвания на близо четвърт милион 15-годишни ученици в 42 страни в периода 2014-2022 г.

"Въпреки че резултатите варират в широки граници в отделните държави и региони, най-важната наблюдавана тенденция след проучването на здравното поведение при децата в училищна възраст през 2014 г. е на спад в някои държави и региони в употребата на презервативи сред сексуално активните 15-годишни", казва регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге в предговора към доклада.

Клуге посочва също, че данните за употребата на противозачатъчни таблетки са "обезпокоителни", но "не са изненадващи" на фона на пренебрегваното сексуално образование в много страни. 

В Египет ще раздават контрацептиви безплатно

СЗО и авторите на доклада отправиха призив да бъдат положени повече усилия в тази насока.  

В страните, в които има подходящо за възрастта сексуално образование, през последните години то все по-често е обект на атаки въз основа на погрешната предпоставка, че насърчава сексуалното поведение, добави Клуге. 

Сред изследваните сексуално активни тийнейджъри процентът на момчетата, които съобщават, че са използвали презерватив при последния си полов акт, е спаднал от 70 процента през 2014 г. на 61 процента през 2022 г. Сред анкетираните момичета този показател е спаднал до 57 процента от 63 процента за същия период.

Като цяло делът на тийнейджърите, които съобщават, че са имали полов акт, остава "относително стабилен" от 2014 г. - едно на всеки пет 15-годишни момчета и 15 процента от момичетата на същата възраст. Цифрата за момчетата е малко по-ниска в сравнение с 2018 г., когато един от всеки четирима анкетирани е съобщил, че е имал сексуален контакт.

Данните показват още, че тийнейджърите от семейства с по-ниски доходи е по-вероятно да съобщят, че не са използвали презерватив - един на всеки трима в сравнение с един на всеки четирима сред връстниците им от по-богати семейства, пише БТА.

Водещи новини

Още новини