Папата: Абортът е престъпление, ползването на контрацептиви е по-малкото зло

  • 19 февруари 2016 07:31

  • 1636
  • 0
Папата: Абортът е престъпление, ползването на контрацептиви е по-малкото зло
© Getty Images/Guliver

Правенето на аборт е престъпно действие, но използването на котрацептиви може да бъде оправдано в краен случай, каза папа Франциск, цитиран от Франс прес и ДПА.

На борда на самолета, с който отпътува от Мексико към Рим, Франциск бе запитан от журналисти дали е правилно да се използват контрацептиви или да бъде направен аборт за спиране на разпространението на вируса Зика.

"Абортът не е теологичен, а е човешки, медицински проблем. Убива се един човек, за да бъде спасен друг. Това, само по себе си, не е религиозно зло, а е човешко зло", каза папата.

За да направи разлика между аборта и контрацептивите, Франциск припомни, че Павел Шести, който бе папа от 1963 до 1978 г., е позволил на монахините в Конго да ползват средства за предпазване от забременяване, в случай че бъдат изнасилени от военни.

"Избягването на бременността не е абсолютно зло. . . Ще призова освен това лекарите да направят всичко по силите си, за да намерят ваксини за защита от този вид комари, които пренасят болестта", каза папата, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини