Вирусът на ленивеца прилича по симптоми на денгата-силна болка в мускулите, обездвижване и висока температура

Кадър Нова телевизия
share

Вирусът оропуч, по-известен като вирусът на ленивеца, е открит още през 1955 г. За него обаче няма ваксина, защото не представлява обществена опасност за здравето на хората.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия здравният консултант на Столичната община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Той е характерен за Латинска Америка. Всички внесени случаи през последните месеци, са от туристическите дестинации на Куба. Той се предава от насекоми. Най-често това са дребни мухи и комари. Разпространители обаче са и птици и дребни бозайници като ленивеца”, посочи професорът.

По думите му този вирус причинява симптоми, подобни на тези на денгата. „Около 7 дни след ухапване от комара има много силна болка в мускулите, обездвижване и висока температура. Понякога има усложнения и в мозъците на пациентите”, обясни здравният експерт.

Проф. Кантарджиев проговори има ли опасност от бум на маймунска шарка у нас

Проф. Кантарджиев коментира и маймунската шарка, която СЗО обяви за извънредна заплаха за човешкото здраве в световен мащаб. „Вирусът преди години е бил със смъртност 0.1% - на 1000 души – един завършва с летален изход. Сега смъртността е 5.1%, което е притеснило Световната здравна организация”, подчерта здравният консултант на Столичната община.

Той обясни, че доскоро предаването на болестта е било предимно между хомосексуални мъже. Сега обаче имало заразени и деца, и възрастни с ниска имунна защита. „Предаването е от много близък контакт – при търкане на кожа в кожа, при ползване на общи кърпи и чрез пръски на телесни течности – пот, урина, слюнка.

Водещи новини

Още новини