Още един инфектиран с тропическата болест денга у нас

  • 04 септември 2024 16:29

  • 1143
  • 1
Още един инфектиран с тропическата болест денга у нас
© pixabay

Още един инфектиран с тропическата болест денга е открит у нас, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Това е петият случаи за годината в България.

Инфекцията е известна като Трошащата кости треска заради силните болки, които причинява по ставите и мускулите.

Тропическата болест денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Инфекцията се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е разпространен комарът от вида Aedes albopictus. Това прави възможно разпространението на инфекцията у нас при наличие на болни лица, обясняват специалистите, пише Телеграф.

Болестите, предавани от комари, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно

Клинично вирусната инфекция денга протича с температура и много силни, продължителни болки в мускулите, заради което си печели прозвището Трошащата кости треска. Пациентите имат главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене.

Първият регистриран случай на денга у нас е от 2016 година. Тогава чуждестранен гражданин, заразил се зад граница, беше хоспитализиран у нас.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1143 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.04 | 18:32

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини