Проф. Кантарджиев: Не правете това на плажа - ще съжалявате!

  • 20 юни 2024 12:46

  • 1864
  • 1
Проф. Кантарджиев: Не правете това на плажа - ще съжалявате!
© Булфото

Лятото е на прага. Oсвен забавления, то носи и своите рискове.

Често от родното Черноморие се завръщаме болни. Tова важи особено за малките деца.

Специалистът проф. Тодор Кантарджиев разказва как да се предпазим от заразите по морето.

"Лятото е времето, когато се проявяват няколко групи инфекции след ухапване от кърлежи и комар. Пикът им е в края на лятото, въпреки че най-интензивното напиване и нахапване от паразитите и насекомите е в момента. Втората група инфекции, които са характерни за летния сезон, са тези, свързани с храносмилателния тракт. Това са стомашните разстройства, които обикновено са проява на бактериална инфекция. Често това са салмонелата и дизентерията или другите бактериални инфекции със засягане на долните отдели на храносмилателния тракт. Освен това лятото е периодът на инфекциите, причинени от ентеровируси. Това са болести, които преминават за 1-2 дни, а при децата за три с температура, главоболие, болки по ставите и мускулите. Понякога болните имат и обрив. Те преминават бурно с високата температура и характерната за острата вирусна инфекция симптоматика. При възрастния за 1-2 дни има пълно оздравяване, а при децата това настъпва на четвъртия ден. Сезонът на почивките е също свързан с увеличаване на инфекциите, предавани по сексуален път", каза той пред Телеграф.

И добави: "Това са гонореята, хламидиите, гениталната микоплазма, която е единствената микоплазма, предавана по полов път. Нейната хронификация, както и тази на хламидиите пречат на забременяването".

"Българският народ трябва да знае, че 90% от детеродните проблеми в семейството, т.е. желанието и невъзможността да имат деца, се държат на неправилно лекувани полово предавани болести. Това го обяснявам от десетки години. Разбира се, политиците са сериозно заинтересовани за лечението на безплодието, а не за неговото предотвратяване. Въпреки че неговото предотвратяване е много по-ефективно, много по-лесно и много повече семейства ще имат деца и ще им бъде много по-евтино".

"Когато човек е на море, трябва да спазва някои правила. По възможност винаги пийте бутилирана вода. Хигиената на ръцете в никакъв случай не бива да бъде подценявана. След всяко ползване на тоалетната и преди всяко ядене трябва да си мием ръцете много акуратно. Освен това трябва да се оглеждаме за кърлежи в случаите, когато сме били в контакт с трева. Оглеждането за кърлежи е много важно, защото ако го свалим до 12-я час, откакто паразитът се е забил в кожата ни, вероятността да пренесе инфекция е много ниска. Аз лично, както казва и американският гайд за антибиотици, която е най-голямата световна инструкция за употребата им, смятам, че там, където кърлежите имат повече от 20% заразеност, трябва да се вземе превантивно еднократно антибиотик. Американската медицина е направила задълбочени изследвания над десетки хиляди вземащи и невземащи антибиотик при ухапване от кърлеж. Оказва се, че ако вземаме еднократно антибиотик, вероятността да се заразим от някаква бактериална инфекция - арлихиоза, анаплазмоза, лаймска болест или Марсилска треска, е 10,2 пъти по-малка. За мен това е много".

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще има кърлежи. Изчакаха да завали и взеха да пръскат

А от вирусите на първо място е причинителят на хепатит А. Затова е хубаво, когато ваксинираме и реваксинираме нас и децата срещу хепатит Б, да ползваме комбинираната ваксина срещу хепатит A и Б. И у нас се прилага. Има добри лекари, които могат да кажат откъде да се снабдим с този вид ваксини.

"В топлия сезон по магазините и аптеките трябва да се търсят кърпички с дезинфекционното вещество хлорхексидин. Това вещество има активност срещу ентеровирусите, които са честа заплаха по летните курорти", посъветва Кантарджиев.

Той поясни и кои храни трябва да избягваме: "При консумация на пици, които се продават на улицата, трябва да се внимава с майонезата, ако е стояла с часове на летните температури. Месото трябва да е минало през огън, а ръцете да са чисти, както и да се ползват хигиенни кърпички, ако не можем постоянно да си мием ръцете."

"Нилската треска е нещо, което ме притеснява най-много, защото миналата година в Гърция имаше няколко десетки починали от болестта. Напомням, че именно там българинът отива на ол инклузив. Имаше десетки умрели и в Сърбия и десетина умрели в Румъния. Това, че у нас няма, според мен е въпрос на регистрация и занемарена диагностика, както и на факта, че не се мисли за това заболяване. Това е вирусна треска, която може да се пренася от нашенските комари. На 100 ухапани от заразни комари 80% не разбират, че вирусът е в организма им. След като патогенът атакува организма, човекът изгражда имунитет и е защитен от този вирус. 19,5% от ухапаните около седмица до 10 дена след това развиват симптоми на вирусна инфекция в организма - болки по мускулите и ставите, температура и загуба на сила. Това отминава за седмица до 10 дни и човек вече е имунен за това заболяване. Половин процент, или на 200 ухапани от заразени комари един, обаче прави инфекция на мозъка. Засягането на централната нервна система преминава бурно и с възможни тежки последици. Именно затова е опасно, ако болестта се разпространи масово. Фактически човечеството беше изненадано преди 20 години от възможността да се разпространява това заболяване, което беше затворено в географския регион на западния приток на река Нил. Разпространявайки се в големите градове на САЩ, където има много комари и много хора, тръгна циркулацията на този вирус, а болните и смъртните случаи бяха толкова много, че стреснаха една развита в епидемиологично отношение здравна система като тази на Америка".

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.20 | 14:21

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини