Проф. Кантарджиев бие тревога: Туристи пренасят два опасни вируса в България

pixabay
share

В Индия в момента върлуват два смъртоносни вируса - Шандипура и Нипа. И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите, и при него между 50% и 70% от заразените умират.

Това съобщи пред „Телеграф“ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че към момента няма ефективно лечение и ваксини за тях, и такива не се разработват, тъй като все още няма огромен брой заболели.
Вируси

Шандипура засяга предимно децата. Всички починали десетина в рамките на последните две седмици са до 15-годишна възраст, най-вече в диапазона между 2 и 6 години.

 Епидемиологът обясни, че Шандипура засяга нервната система и причинява енцефалит – възпаление на мозъка. „Заболяването протича доста тежко, като симптомите са освен характерните за системна вирусна инфекция – повишена температура, болка по мускулите и ставите, затруднени движения, загуба на сили. При засягането на главния мозък, което става около седмица след ухапването от членестоногото, два дни или 48 часа от започване на симптомите се засяга мозъкът, което се изразява със загуба на съзнание, дезориентираност, а понякога започва и с тежка мозъчна кома“, разясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че няма лечение, а приемът на лекарства за намаляване на отока на мозъка и черепното налягане в повечето случаи не дават положителен резултат.

Нипа е по-опасен от Шандипура, който засяга само деца.

„Нипа се пренася от прилепи, които се хранят с плодове, както и от другите. Те произвеждат постоянно интерферон, това е един белтък, който защитава всички бозайници от вирусни инфекции. Хората образуваме този белтък само когато сме болни от вирусна инфекция“, обясни епидемиологът.

И добави, че пандемичният коронавирус също е дошъл от прилепите, които не умират от него, но не така е било спрямо хората преди четири години.

Заразяването с Нипа вирус става чрез контакт с болен, с умрял и чрез обмяна на телесни течности на заразен – пот, слюнка, кръв, урина, изпражнения, които са кървави, тъй като вирусът преминава като хеморагична треска. По думите му симптомите, че сме заразени, са температурата, кръвоизливи в очите, след това по кожата и вътрешните органи. „Ако се засегне главният мозък, то се стига до дезориентация, след това загуба на съзнание и симптомите на тежък енцефалит, позиви за повръщане, без облекчение“, посочи той и добави, че ако човек оцелее, остават тежки увреждания. Предпазването от вируса става с употребата на ръкавици, престилка, очила и маска N95 и нагоре. По думите му енцефалитите, предизвикани от ентеровирусите, у нас преминават без усложнения и излекуването е напълно.    

Двата вируса не се срещат у нас. По думите на Кантарджиев няма пряка опасност двата смъртоносни вируса да дойдат в България.

Вирусът Нипа сее смърт в Индия, десетки са заразени

„Рискът е да бъде пренесен чрез заразен човек, който е бил в област, където има тази инфекция, или пренасяне на вектора на папатака чрез багажа на някой турист. Апелирам туристите, които ходят по екзотични места, не само в Индия, да спазват две неща – да се пазят и да не се излагат на излишен риск и като се върнат в родината, да предупреждават личния си лекар."

Водещи новини

Още новини