При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

Novini.bg/ Canva
share

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас, показа проверка на БНР.

Вирусите на хепатит А и Б се срещат по целия свят, а не само в държави с лоша хигиена и нисък социален статус, обясни д-р Пармакова. И препоръча имунизация няколко седмици преди пътуване, за да бъде спокоен пътуващият.

Ваксините се купуват и поставят по лекарско предписание, като личният лекар може да насочи човек към препоръчителните имунизации според държавата, за която ще пътува. Ваксините срещу жълта треска, хепатит, менингококови инфекции, бяс се поставят в имунизационни кабинети към здравните инспекции. 

Проф. Кантарджиев: Не правете това на плажа - ще съжалявате!

"В България от години няма ваксина срещу коремен тиф. През последните години почти няма и ваксина срещу хепатите А. Това, което гражданите могат да си поставят като препоръчителни ваксини, е ограничено, но все пак мисля, че е достатъчно, за да се гарантира едно спокойно пътуване", обясни д-р Пармакова. Тя подчерта, че в различни части на света има някои задължителни изисквания за поставени ваксини. 

Водещи новини

Още новини