Новият вариант на COVID-19 пълни болниците това лято

Gettyimages
share

Нов вариант на COVID-19 набира сила в Съединените щати и може да доведе до увеличаване на случаите това лято, алармират експерти. KP.2 е подвариант на Омикрон и в момента съставлява около 28,2% от случаите, сочат данните на Центърa за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение в средата на март този вариант е открит в едва 1,4 % от случаите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

Преобладаващият вариант на COVID-19 през последните няколко месеца в САЩ е JN.1. Той съставлява по-голямата част от случаите. Скорост обаче набира именно новият подвариант KP.2.

Първите данни показват, че вариантът KP.2 има повече мутации на шиповия протеин, отколкото JN.1, който вирусът използва, за да се прикрепи и да зарази клетките, което потенциално може да направи KP.2 по-заразен, предаде БТВ.

Нов вариант на COVID: гадене, диария

„Способността на вируса да еволюира е очаквана и ние сме се подготвили за нея. Като се имат предвид сезонните модели, наблюдавани при COVID-19, това лято може да се очаква леко увеличение на случаите, което прави още по-важни продължаващите усилия за наблюдение и ваксинация“, посочи епидемиологът д-р Джон Браунщайн.

През последните четири години в САЩ се наблюдават летни вълни на коронавирус и това лято също може да се стигне до увеличаване на случаите, но не тежко, както през миналите сезони, пише ABS News.

„Очакваме увеличение и през това лято, но то вероятно няма да е голямо и вероятно няма да е толкова дълбоко, колкото през зимата“, посочи д-р Питър Чин-Хонг, професор по медицина и експерт по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

По думите му вероятно ще става въпрос за „набъбване“, отколкото за „вълна“ или „изблик“ в случаите. „Както когато сте на плажа и виждате, че вълните се приближават. Не е като цунами, не е като огромна вълна, която се разбива, просто е нещо като малко вълнение. Но това означава, че някои хора ще се разболеят“, допълни д-р Питър Чин-Хонг.

Експертите твърдят, че няма ясни доказателства, че KP.2, който някои учени нарекоха „FLiRT“ в социалните медии, но не е официално наименование, използвано от Центърa за контрол и превенция на заболяванията или Световната здравна организация, причинява по-тежки заболявания или е по-смъртоносен от предишните варианти.

Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се види дали KP.2 е по-добър в избягването на настоящите ваксини, отколкото други варианти, д-р Чин-Хонг каза, че опитът му в болницата на Калифорнийския университет през последните няколко седмици изглежда показва, че ваксините продължават да осигуряват добра защита.

По думите му всички пациенти, хоспитализирани там с тежка форма на COVID-19, е, че никой от тях не е получил актуализираната ваксина, която беше въведена през есента на 2023 г. Затова той призовава хората да си я поставят, като е особено важно за тези, които са с отслабен имунитет или са по-податливи на тежко заболяване, като например хората над 65 години.

Хоспитализациите не се увеличават в САЩ

В края на април, последната седмица, за която има налични данни, САЩ достигнаха 5615 седмични хоспитализации от COVID-19. За сравнение, имаше повече от 150 000 приема седмично в пика на циркулиращия вариант Oмикрон в началото на 2022 г.

Колко време е нужно за пълното възстановяване на пациенти с дълъг COVID-19

Експертите казват, че САЩ са в много по-добра позиция в борбата с COVID-19, отколкото в началото на пандемията, а новите варианти са напомняне да останем бдителни, но не и да изпадаме в паника.

„Не трябва да забравяме, че този вирус вече е част от респираторния микс, с който се справяме всяка година, точно както грипа, и също както при грипа се опитваме да изпреварваме играта, за да се подготвим за евентуален скок или за да разберем колко добре съвпадат ваксините“, допълни епидемиологът д-р Джон Браунщайн.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини