Маймунската шарка често се предава преди появата на първите симптоми, показва проучване

Getty Images
share

Вирусът на маймунската шарка често се предава преди появата на първите симптоми, сочи ново проучване, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Резултатите от изследването все още не са потвърдени, но могат да изиграят важна роля в борбата с епидемията.

Досега се смяташе, че маймунската шарка почти изцяло се разпространява от хора, които вече са болни, макар пресимптоматичното предаването да не беше изключено и някои рутинни изследвания да установиха безсимптомни случаи.  

"Пресимптоматичното предаване на маймунската шарка, чиито симптоми се характеризират главно с кожни обриви, изглежда значително", казват авторите на проучването, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл" (BMJ).

Изследването е направено във Великобритания, една от първите страни, в които се разпространи настоящата епидемия. От пролетта тя предизвика появата на много случаи на маймунска шарка в Европа и на американския континент, докато преди това болестта беше разпространена предимно в няколко африкански страни.

Въпреки че епидемията, която засегна близо 80 000 пациенти и причини над 30 смъртни случая, понастоящем изглежда отшумява, здравните власти остават бдителни.

В тази връзка е важно да се знае за риска от "тихо"  предаване, т.е. по време на инкубационния период, преди пациентът да е засегнат от първите симптоми.

Авторите на изследването под ръководството на епидемиолога Томас Уорд, се опитват да отговорят на този въпрос, като проучват данни за близо 3000 британски пациенти - предимно мъже, които са имали хомосексуални отношения. 

Настоящото изследване дава възможност да се добие представа за два типа срокове и да се направи сравнение помежду им. 

Първият е инкубационният период, през който пациентът е носител на вируса, без да го знае. Вторият е времето от появата на симптомите при даден пациент до появата им при този, на когото е предал болестта.

СЗО: Регистрирани са над 70 000 случая на маймунска шарка от началото на епидемията

Изследователите стигат до заключението, че вторият период обикновено е по-кратък от първия, което предполага, че предаването на заразата се случва преди появата на първите симптоми. Според тях това пресимптоматично предаване съставлява повече от половината от случаите и може да се случи до четири дни преди появата на симптомите.

Тези резултати обаче все още трябва да бъдат потвърдени от други проучвания, отбелязват независими експерти в придружаващ публикацията в сп. "Бритиш медикъл джърнъл" коментар. 

Понастоящем, дори и след това проучване, преoсимптоматичното предаване "не е неопровержимо", предупреждават те. Експертите обаче смятат, че проучването бележи важна стъпка в тази посока заради голямата извадка от пациенти и надеждността на използваните статистически модели, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини