Доц. Кунчев обяви промени в COVID мерките

Novini.bg
share

Установен е 12% спад на заболеваемостта от COVID-19 на седмична база за страната и над 24% за София. Затова решихме да се намали изолацията на болните от 10 на седем дни, да се намали карантината за контактните лица от седем на пет дни, а за лица, които са в срок от 90 дни след преболедуване, пълна имунизация или бустер, въобще да не се налага карантина. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след заседанието на експертната група, която се събира ежеседмично във връзка с актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Това е първа, макар и малка стъпка към постепенно разхлабване на мерките. Промените влизат в сила от издаването на заповедта утре. Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед. На седмична база, ако има промяна в ситуацията, ще има и промяна на мерките, уточни той.

Главният държавен здравен инспектор съобщи, че на този етап този етап маските в градския транспорт остават задължителни. Ако продължи спадът на заболевемостта, можем да обсъждаме отпадането им, посочи доц. Кунчев.

Мерките за дезинфекция и отстояние ще останат, тъй като след COVID ще дойде и грипът, който се предава по абсолютно същия начин, заяви той.

Очаквайте подробности!

От днес маските са само на определени места

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини