Акад. Петрунов с лоша новина: Трябва да се научим да живеем с коронавируса

БНТ
share

Развитието на тази вълна на COVID не е привършило, но вървим към постепенно притихване. Това не значи обаче, че пандемията бързо ще приключи. Необходимо е да се научим да живеем с коронавируса и всяка година, както срещу грипа, да се имунизираме. Това заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

"За да постигнем глобален ефект, трябва да имаме 80% от населението на Земята, което да е ваксинирано или преболедувало", каза още той. 

Рекордни 12399 новозаразени с коронавирус у нас за денонощието

"Само 1% от 100 000 души от починалите са хората с две дози и бустер", разкри имунологът. 

Акад. Петрунов заяви, че единственото, което имаме към момента е ваксината. По думите му 15 процента от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни от 5-и до 7-ми ден от заразяването. Едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че е Омикрон, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

Имунологът отново припомни за добрите ползи от приема на Витамин А, Д, Ц.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини